Sabtu, 20 November 2010

Expedition : Finding the Beauty of Life Part One

Today I wake up and realize how I love life and.. GOOD FOODS(:

Born in a family that love to try out foods made me not an exception. Father is in cook and  hotel line for a very long time I must say. He taught me to eat. * Makan pon nak kena ajar ke ? HAHA.

Sure. Harus. dan wajib. Sesetengah orang berpantang macam-macam. Ada juga terpaksa berpantang sebab alergi. atau pun, sebab mengada-ngada. I don't eat that.. i don't eat this.. Gross.

antara statement yang aku selalu dengar. Mungkin tak biasa atau apa aku tak tahu. fikir balik, cool jugak pantang-pantang ni. Boleh diet sebab banyak sangat benda yang tak makan. So unlike me. apa itu diet ?

Haha. But tolong, aku juga bukanlah sebat semua benda. aku tolak makanan yang unreasonably manis dan yang meragukan. potong selera. shoot. * p.s aku duduk di Kelantan. waaaaa :) *

Maka, nak jadi cerita. Semalam bangun pagi dan tiba-tiba datang angin gedik rasa nak buat Food Expedition.

Ain teman aku dalam merealisasikan tabiat gila. tapi ekspidisi pertama ni tak adalah makanan canggih-canggih seperti cuisine hotel five stars. *tak ada modal nak makan tempat-tempat best ): * so aku just try out makanan yang aku tak jumpa dekat Kelantan dan waktu kat Kelantan tu aku mengidam-idam termimpi-mimpi bila perut dan lidah dah bosan makan dekat Sigai. hee.

Tapi sebelum makan, makan dan makan.

Harus warm up dulu. Penuhkan otak dengan udara segar supaya later on aku mampu berfikir secara rasional. HAHAHA.

Entah kenapa semalam aku teringin nak jadi seperti imigran Indonesia, Bangladesh dan Myanmar dan lepak di taman KLCC. Terasa bangga weh bila tengok para imigran ini terbaring-baring, merangkak-rangkak dan pelbagai lagi posisi yang aku kira agak 18 tahun ke atas semata-mata nak ambil gambar mercu kebanggaan negara iaitu KLCC. perhatian bukan Menari Maxis ya =p




jangan biarkan otak kosong jadi kita baca surat khabar media perdana. Headlines dia agak kekambengan. tak ada news yang best. Melainkan pasal Sebastian Vettel :)


Kemudiannya kita biarkan nafsu teralih dengan window shopping ! huuu. Isetan dah start sales kaw-kaw. Memang setan habis la. up to 70 % and this Valentino Rudy bag catch my attention. sangat-sangat gorgeous.

harga Rm 400 after 30% dapatlah lebih kurang RM 370.




gorgeous tak ? gorgeous ! I want it ! But I don't need it. Well I need it actually. But then again, ingat jangan membazir :)


then Kinokuniya. Lepak kat sini tak lah best sangat sebab ramai orang. tapi time ni tak ramai. so agak enjoy baca Confession of Shoppaholic ; Takes to Manhattan which of course aku tak sempat habis baca.

Kakak Kinokuniya agak polite bila dia halau orang yang duduk bersandar dekat rak. Cute je. " You are not allowed to sit in front of books and rack. thank you. " question mark ? yeahhhhh. I know right (:

Then rasa macam nak pergi Sg Wang. Ya. Tempat budak budak hingusan. maka, DIAM. but before tu.. beli

Pretzel Cheezy Dog. Kalau diterjemahkan it may sound like..
 
Anjing Pretzel Berkeju ? Euw ? Hundred times euww for that !! * Weh giler, kau cerita pasal makanan lah dekat sini !*

But i tell you, ia sangat super yummy !

see it first !



well, it might look a bit hodoh but cuba lah. Eat it while still hot.

I ate it like i never taste it before. First time aku beli ni  from dia baru keluar oven. Fresh from oven. Roti dia lembut.. Then first bite, keju dia overflow melimpah.. rasa sausage plus keju separa panas tu macam melt dalam mulut. rasa creamy.. tauu tauu dah habis and you hunger for second bite pulak. Bite after bite kau tak sedar sebab setiap gigitan tu nikmat gila.. =p

Boleh didapati pada harga RM 6.50. Then bila dah makan benda lemak macam tu bilas dengan air lemonade yang berharga Rm 3.20. Refreshing sangat-sangat. Segar. So rasa guilty kerana keju yang lemak berkrim tuh berkurang sikit sebab minum lemonade. weee~ psychology.

Head to Sg Wang. Jalan-jalan. Window Shopping. Fashion semua agak kejinjangan. tahu tak itu apa ? Jinjang tu cina jinjang la ! haha.

nak tahu pergi lepak dekat Kepong yer.

then lepak Chamber Music jap. Beli capo. then cabut.

Okay. Then baru lapar. and need a BIG MEAL. kali ni pilih
an hanyalah Old Town White Coffee yer. Sebab, kat Kelantan aku tak jumpa menatang ni which sangat different dekat sini di mana Old townnya macam setiap 1 KM  pun ada. weee.

Ada sikit different dengan menu dia.

so let's start with.. dessert :) aturan yang tak menentu. maaf yer, aku bukan bangsawan yang ada protokol segala bagai. tee heee~

this one is ICE CREAM TOAST which taste really nice.

You get that crispy and creamy vanilla taste. Just perfect for tea time. Kalau keluar dengan boyfriend make sure you eat this one right. sebab, andai kata korang terselekeh that day.. boleh meleleh aiskrim tu kalau gigit salah style. HAHA.






 then, main course..




Spicy Fish Fillet RICE. I'm not sure if this is their menu because last this is not on menu. Aku cuma tahu Hainanese Chicken Chop Rice.

well, it tastes Yummy. Basically it is fish. Crispy one ! with a bit soury gravy. gravy dia macam ada taste ala-ala tom-yam-thailand thingy. tak tau nak explain macam mana.. :) then ada timun yang rangup and fresh green salad<-- which i found it under that fillet. too bad, hari ni nasi dia agak kelembikan. I wouldn't call it perfect rice. but it was okay..

then,


OK. This is not MINE. hahaha. Ni ain punya. Spicy Chicken Chop With Rice.

First I don't find anything spicy. tee hee. but it tastes nice though. Ain dapat extra egg topping yang suppose untuk cover the chicken. you know.. bila you goreng something you celup  with eggs right ? purpose ? untuk buat dia melekat lah kot. I mean ayam with tepung tu. so she got that extra.. that is why her plate looks so tempting. nice..

I am not a big fan of egg-y food. especially yang nampak oily macam tu. *** tapi not bad, good food to eat once in awhile.


Done dekat Old Town White Coffee Times Square K.L. nice place to eat because you get privacy. suasana agak gelap-gelap and romantic tapi once in awhile di spoilkan oleh suara-suara budak-budak yang naik roller coaster dekat Cosmic World.wuuu~ pergi tempat budak-budak. apa nak buat =p

Then, bakar lemak balik jalan all the way from Sg wang to pavilion which is then balik KLCC untuk jumpa mummy and Sha.

Woah, sambil jalan-jalan tu. I noticed some changes. waktu lalu depan Lot 10 tiba-tiba aku rasa macam jalan dekat Beverly Hills. 6th avenue ke.. sebab tiba-tiba ada kedai bercermin kaca sepanjang jalan menuju traffic light pavilion. Ada Zara.. Charles and Keith. Kedai Jepun ape tah.. Then aku noticed jugak, mana hilang kedai Crocs ? oh and coming soon ada Lebanese Cafe pulak bukak kat situ..

baru kejap je aku tinggalkan K.L ni. dah macam-macam perubahan. agak-agak nanti aku balik kelantan ada tak perubahan yang rapid ni ? aku harap sangat suatu hari nanti adalah yer. kesian member-member Kelantan aku yang kena datang K.L semata-mata nak dapatkan fashion terkini. sebut pasal fashion.

apehal semua orang sibuk cari kasut Supra ?

i think I noticed this kind of shoes dah lama. Baru jadi trend eh ? sorry laa, agak out dated aku sikit tentang fashion ni. tak pandai. =p wuuhoo.

dulu aku ingat time zaman-zaman ke'punk'an dan sampah orang yang aku kenal, pernah jugak lah aku tengok diorang pakai ni dengan seluar kecik bawah dengan jaket yang penuh spike. dah serupa spike rantai anjing pengawal polis dah. adoyy. lepas ni macam mana pulak diorang nak gayakan kasut ni ? tak tahuuu la aku.

then sampai je KLCC.

chillax sambil tunggu mummy, lepak dekat Signature. beli mineral water and this refreshing coctail ais kisar. wee. selamba aku je bagi nama. haha. dia ada jelly strawberry then rasa jus nenas.. tapi kejap kejap rasa laici pulak. hee. nama pun coctail. tah ape dia letak pun tak tahu lah. then adalah dia letak fresh fruits.

refreshing :)


then blabablalabala.

Balik.. Naik LRT sampai putra Gombak.

While tunggu teksi dan dalam hujan tu.. nampak mak cik ni solo je berniaga. aku tengok ada je orang redah hujan semata-mata nak beli something dekat dia.. aku nampak benda berasa-asap je.

so.. lintas jalan menuju makcik tuh. Oh. Dia jual banyak benda cucuk-cucuk tu. then dia rebus dengan air panas. nampak biasa..biasalah kan orang jual macam ni..

tapi rasa macam nak try.. sebab nak tahu jugak apa yang best sampai orang sanggup lintas redah hujan semata-mata nak beli..

lagipun kesejukan membuatkan aku memerlukan sesuatu yang panas oh..



tapi.. yang buat berbeza ialah kuah dia. fuhh. mantap. just the way I like. nyumnyum. tak tahu nak oyak gano. nak try ? pergilah turun kat gombak malam-malam adalah mak cik tuh jual betul betul dekat depan tu. Lintas sikit jalan.. worth it. Tak mahal mana pun.. (:

jangan poyo sebab tak makan makanan tepi jalan. =p bagi lah rezeki kat mak cik tuu.

then, this is my dinner.



Beli dekat Cold Storage sudah. bolehla sebab aku memang sangap shushi. weeee~


Begitulah berakhirnya Ekspedisi aku mencari Mamam. feeling oh try makanan. the beauty of the world. jangan makan sampai mengakibatkan kematian sudah. Berpada-pada yer makan.

rasullulah bersabda; makan ketika lapar berhenti ketika kenyang.

which aku sendiri pun tak ikut.

note ; semua makanan tu bukanlah aku sebat sorang-sorang. weee. tapi tak kisah pun nak cakap apa. haha.


4 ulasan:

  1. alahaiii . sodapnyee :D
    terliur lah pulak . heheheh

    BalasPadam
  2. haha. terliurr eh ? gooood.
    try laah. worth it ! :p heee

    BalasPadam
  3. ice cream toast tu kat mane? oldtown?

    BalasPadam
  4. zaf.. where else ? Yes. Old townn. You should try it :)

    BalasPadam