Ahad, 19 Disember 2010

Edisi Kesedaran Sosial : Wear It Pink !

Assalamualaikum dan selamat pagi semua !

nyehehe. awal tak pagi ni saya bangun ? ;) Weeeeee. Orang kata bangun awal-awal ni bagus ouh.

Pacek Ben Franklin kata,

“Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”

betol la tuh. kan kan kan ?

Dah. apa motif hari ni ? sumpah takde motif. errrgh.

Sebenarnya, cemburu suka betul tengok orang yang ringan tulang temulangnya mengupdate blog hari-hari. Setiap kali bukak, mesti ada entri baru dengan tajuk-tajuk yang bushkebaboomyalleiyallei -_- Tak macam blog cik bebola ni. dah lah hitam, malap, gelap, gelita semua ada !

blogwalking sana semua pink-pink. hijau-hijau. biru-biru. macam-macam kaler ada. even orang tuh tak minat pink pon kalau taruk jugak pink mesti ada orang nak datang. sebab undeniable oh pink tu comel, cute, attractive serta adorable ! nyehehehe. betol tak ?

apa ? tak betol ?  tak suka pink ? Alaaaaaa, kenapa ?

ha ? girly ? feminine ? gedik ? Erk ? aku sebat jugak budak-budak ni. Apa pulak tak suka ? Ish, cuba tengok jari jemari korang yang runcing dan menawan tuhh. Kat region kuku tuhh. nampak kan ? cuba tengok warna apa ?

kuning ? Errrkkk. Itu kuku tak basuh bersih lepas main kunyit ! pergi basuh bersih-bersih !

kalau orang tu normal dan sihat ia sepatutnya berwarna, pink.

then tengok lagi part-part lain. bersepah je warna pink. hoho. just in case lah tak kaler pink korang kena check balik kot-kot korang nih zombie ke apa. pink tuh sebab blood vessels. darah yang mengalir means korang hidup lagi. if dah pucat lesi tohh, errrr, auzubilahiminasyaitooonirojim. motif ? sebab dia zombie ? okay menyedihkan. t_t


fine. sambung. Actually,

Pink to resemble kesihatan. sihat !

orang perempuan cukup suka kalau muka dia pink-pink nihh. tu sebab tak kisah tepek blusher banyak-banyak. biar nampak sihat katonyoooooo.

Cuma nak share selain dia tu cute and adorable, pink itu jugak simbolik dengan satu lagi perkara yang sangat penting terutamanya bagi golongan Hawa. Kerana pink telah diistiharkan sebagai warna rasmi bagi kempen kanser payudara. *uhuk ni serius, jangan gelak !*

Kenapa warna pink ?

Maybelah sebab dia mencerminkan keperempuanan penyakit tuh sendiri ? Aku tak kata lelaki tak dapat kanser nih oh, sebab memang ada tapi lower percentage.

Macam aku cakap tadi, pink resemble sihat. Bila pink sebagai warna rasmi kempen breast cancer ni, ia melambangkan harapan untuk kembali sihat menentang pembunuh nombor satu wanita di Malaysia dan dunia.

Google menyatakan lebih dari 2o tahun dulu research demi research dah dilakukan untuk find ways closer to cure.

tapi.. orang cakap, prevention is better dari cure kan ?

Kempen yang dijalankan ni lebih kepada langkah bagaimana nak mengelak. Masyarakat seharusnya tidak memandang enteng tentang permasalahan ni. We have to get rid from it roots.

Jalani kehidupan yang sihat supaya ia lebih bermakna. Allah pinjamkan semua ni kejap je, jangan sia-siakan. Jangan jadi manusia tak syukur nikmat. Allah bagi pinjam body perfect, kau nak pulangkan rosak/jahanam/rahai kat dia ? Tak boleh macam tu.

Take some times and check out this page. It gives you a very useful information. Jangan malas check okeh ?



p.s cancer kill lots of people. You take it forgranted until someone in your life deadly ill because of this. You can ignore it forever if you want ?




nj siggy

9 ulasan:

  1. pink is a nice colour.. but i wont wear pink clothes :)

    BalasPadam
  2. haha. Im sure you won't and better don't.

    :D

    BalasPadam
  3. erkkkk..?? sepatutnya keen xsuke kaler pink.. dan setiap org ada hak memilih kaler pe dia ske kn?? ^_^

    BalasPadam
  4. wah nice entry.. ya kesihatan perlu dijaga..

    eh njla, blog kak ain pink , blog kak ain sihat :)

    BalasPadam
  5. Heidi : Yes ! kalau tak sayang diri sendiri siapa lagi nak sayang kan ?

    keen : haha. true ! semua orang boleh suka ape2 kaler yang dia nak. just nak support pink sebagai warna kempen breast cancer ;) weee

    kak ain ; tak dinafikan blog akak memang sihat ! haha

    BalasPadam
  6. tp kn.. klu njla pasan.. ramai blogger2 pompuan yg femes pilih kaler pink sbg tempalte diorg.. kn?? kn?? ^_^

    p/s: thanx sudi follow keen.. keen follow blek nih.. slmt berkenalan yep..

    p/s p/s: nk panggil apa ea?? njla k?? ^_^

    BalasPadam
  7. pink yg sehat! suke3!! ngeee~~
    salam kenal dari cik ana..hihi~~

    BalasPadam
  8. keen ; haha. betol. tengok jela bog kak liyanaa lunia , irine, ain zulaikha. nyehehehe. contoh yg tak berapa nk byk tp sume famous weee~

    p.s panggil njla pon bole ;)

    ana ; salam kenal cik ana ! haha. pink itu menawan bukan ? :D

    BalasPadam